Språk |
Nu kommer den roliga delen av projektet, färgbättring av spelplanen.
Spelplanen är i bra skick förutom de två skadorna på bilderna ovan. På bilden till vänster ser vi att det finns en rejäl skada i spelplanen nedanför insert "B" och ovanför inserts har färgen släppt.
Alla tre bumpers mylar hade lossnat och det fanns lite färgsläpp under dessa.
Under högra nedre flipper fanns det en förhöjning i spelplanen orsakad av lack som antagligen har spillts på spelplanen eller tillförts i ett försök att bättra någon skada. Jag skrapade försiktigt bort lacken med ett rakblad och under fanns ingen större skada utan endast små porer som förodligen har uppstått av lacken när den tillfördes spelplanen en gång i tiden på denna yta. Efteråt putsade jag ytan med Novus 2 och nu syns det inga spår efter denna förhöjning.
Även på insert "9.000" fanns det en stor droppe med torkad lack.
Jag gjorde även här ett försök att försiktigt skrapa bort den torkade lacken och den lossnade i två stora bitar, men tyvärr följde en bit av insertens yta med som syns på bilden ovan.
- Oh-no, McGyver har varit framme igen med en riktig dålig lagning av en skada i spelplanen. Tydligen har gips använts för att laga en bit av spelplanen som har lossnat.
Jag skrapar bort all gips med en kniv och slipar ytan med ett sandpapper innan jag fyller igen skadan med ett bättre medium än gips.
En bit av spelplanen hade släppt så denna fick jag limma fast igen med trälim.
För att hålla press på den limmade delen medans limmet torkade använde jag en trälist som jag la över.
Det blev plant och fint efter limmningen.
Chemical wood är ett tvåkomponets kemiskt trä som härdar och ger en hård och fast yta. Detta fäster bra och är lätt att slipa efter härdning. Här ser vi första fyllningen.
Till andra fyllningen med kemiskt trä maskerar jag av området som ska fyllas så att jag slipper få det på omkringliggande ytor.
Andra fyllningen gjord och makeringstejpen tar jag bort innan det har härdat. Arbeta fort för massan stelnar fort efter att man har tillfört härdaren.
Sedan jämnar jag av ytan med sandpapper kornstorlek P240.
Här är resultatet av fyllningen med kemiskt trä efter slipning. Efter slipning kollar jag att ytan fungerar bra genom att lägga spelplanen ovanpå ett annat flipperspel och låta en flipperkula rulla över området i olika hastigheter, detta för att se hur den beter sig över det lagade området och för att se så att den inte fastnar i några ojämnheter eller kanter.
Anledningen till att jag tycker att man ska göra färgbättring av skador eller slitage på spelplanen även om resultatet inte blir helt perfekt är att det är bättre än att lämna områden på spelplanen med rent trä. Om färgbättringarna inte blir helt perfekta kommer detta oftast inte att upptäckas av en betraktare eller spelare, men däremot kommer en skada eller slitage i spelplanen där det saknas motiv eller färg att vara betydligt mer iögonfallande och i vissa fall även påverka spelet negativt.
Efter att ytan har godkänts applicerar jag första lagret med vit akryl grundfärg. För att skynda på torkningen av akrylgrunden använder jag en hårtork varsamt.
Efter två lager med grundfärg jämnar jag till ytan för att få bort eventuella pensel drag med ett finkronigt sandpapper P1200.
Ytan efter grundmålning.
Jag ritar av mönstrets konturer från ett helt område på ett smörgåspapper med en blyertspenna.
Sedan vänder jag på papperet och fyller i konturerna på baksidan med blyerts.
Papperet placeras över området som ska målas och sedan ritar jag konturerna igen och då blir det ett avtryck på spelpalen som jag kan måla efter.
Konturerna som jag ska måla efter.
Jag börjar med att försöka måla den blå-gröna färgen först. Det är alltid svårt att hitta rätt nyans på ljusa färger på spelplanen, i detta fallet hade jag en mintgrön färg som jag utgick ifrån. För att hitta rätt nyans blandar jag i mer blå färg (Coruleum blue) som jag sedan ljusar upp med vit färg.
Här är första lagret med färg och vi ser att den blev för grön.
Jag blandar i mera blå och vit färg och hittar nästan samma nyans som den var från original, om man jämför färgen där plastposten har suttit så ser vi att de matchar varandra rätt bra. Att det inte matchar angränsande område beror på att färgen har gulnat med tiden. Detta är tacksamt då jag kan lägga en tunn gul (Cadium Yellow Deep)/brun (Raw Sienna) lasyr över bättringen och få det att se åldrat ut.
Här är den blå-gröna färgbättringen efter att en lasyr har lagts över. Innan lasyren målade jag tunna strimlor med svart för att försöka simulera de krackleringar som finns i omkringliggande områden på spelplanen.
Arbete med målning.
Här är fälten med gul och lila färg ifyllda. Har börjat arbetet med att återskapa områdena kring "add bonus 5000". Börjar med att lägga några nyanser av gult för att få en så nära färgmatchning som möjligt.
För att återskapa de så ökända "ball swirls" i spelplansytan använder jag en blyertspenna 0,5 mm. Dessa swirls syns i de omkringliggande gula ytorna som små svarta streck. Först vässar jag till blyertstiftet med ett rakblad för att få det riktigt spetsigt. Sedan ritar jag utan tryck små korta streck ungefär som halvmånar i det gula varefter jag tvättar försiktigt bort överblivet blyerts med en fuktad trasa. Sedan lägger jag en tunn lasyr av gul färg över mina streck av blyerts. Nu tror jag att det målade området kommer smälta in i omgivande områden.
Här har jag börjat att rita upp konturlinjerna för bokstäver och siffror.
Nu är hela texten "add bonus 5000" återskapat och det blev rätt okej förutom att det var svårt att måla ifyllnads färgerna inom konturlinjerna då skadornas kant gick igenom dessa konturlinjer och gjorde ytan ojämn.
Nu ska jag lacka spelplanen efter att färgbättringarna har fått torka en vecka. Det var svårt att bestämma sig om jag skulle lacka endast över färgbättringarna eller lacka över hela spelplanen. Då jag sedan tidigare vet att denna golvlack fungerar bra och inte har förstört de tidigare spelplaner som jag har lackat så började jag att fundera på att försöka lacka hela spelplanen för att ge den en ny lyster.
Det som oroade mig mest var att lacken inte skulle fästa på grund av rester efter silikon i ytan av spelplanen eller att det inte skulle bli en jämn yta. Efter att ha pratat med en billackeringfirma och en del färgaffärer om tips och råd så tog jag mig mod att försöka lackera hela spelplanens yta. Ska nämna att billackeringsfirman vågade inte sprutlackera spelplanen med min golvlack för de var oroliga för eventuella skador i spelplanen och ville inte stå ansvariga för detta, en färgfirma sa att vattenbaserad lack är mer okänslig för eventuella silikonrester och flyter ut. De rekommenderade mig att lacka tunna lager och att dra ut färgen med en fin pensel av hög kvalitet som släpper ut lacken, 125 mm bred.
Den lack som jag använder är en professionel vattenbaserad golvlack "Mega" som används av firmor som utför lackning av trägolv. Har själv använt den på mitt furugolv och den ger en verkligt hård yta när den fått härda.
Här ser vi spelplanen efter två lager med lack. Det var en hyfsat fin yta efter dessa två lager med lack men ändock lite dammkorn i ytan på en del ställen så jag bestämde mig för att slipa bort dessa och sedan lägga ytterligare ett lager med lack.
I lager 3 blev det tyvärr bubblor i lacken på olika ställen av spelplanen som syns i bilden till vänster. Det var en katastrof, jag lät lacken torka i 14 dagar innan jag vågade mellanslipa med P400 sandpapper över hela spelplanen för att få bort dessa bubblor.
Här slipar jag med P400 sandpapper.
Hela spelplanen mellanslipad innan lackning.
För att få bort alla sliprester använder jag dammsugare och en pensel samt eftertorkar med en blöt handduk 3-4 gånger innan lackning. För att vara säker på att ytan är helt torr och fri från fukt innan lackning blåser jag ytan försiktigt med varm luft från en hårtork.
Det är viktigt att spelplanen ligger helt plant innan lackning.
Innan använde jag ett lakan som skydd över spelplanen efter lackningen och tänkte inte på att den kanske släpper ifrån sig dammkorn medans lacken torkar så för att undvika detta införskaffade jag plast som används för att täcka över dörrar när man slipar. Plasten var lite otymplig att täcka över efter lackning men det fungerade hyfsat bra och jag tror att den är lite elektrostatisk och binder eventuella dammkorn till sig.
Ovan ser vi det färdiga resultatet efter 10 lager med lack då jag aldrig blev nöjd med resultatet på grund av dammkorn på väl synliga ytor. Till det sista lagret med lack använde jag en skumgummiroller då den är mindre känslig att släppa ifrån sig små partiklar som kan bli synliga i ytan än en vanlig roller. Det är svårt att visa hur det verkliga resultatet blev då det i kameran alltid blir missvisande mot verkligheten.
En jämförelse mellan hur det såg ut innan och efter färgbättringen.
© FPS. All right reserved. |
Page Last updated:
2009-12-17 |