Williams High Speed SS Refurbishing Project!

HIGH SPEED (SS) 1986 Williams


Ultraljudstvätt   Ultraljudstvätt

High Speed (SS) 1986 tillverkad av Williams i Illinois USA är ett flipperspel som jag aldrig har spelat tidigare. Dess storebror The Getaway: High Speed II har jag spelat vid flertal tillfällen på träffar och tävlingar det senaste året. Den har liknande layout som High Speed, en stor skillnad är att den har en vänsterramp som leder upp till en Super Charger.


I September 2008 var det en annons ute på ett defekt High Speed på Blocket. Det var ej prissatt utan man fick ringa och ge bud. Jag ringde och gav ett bud och förhörde mig samtidigt om spelet. Det som inte fungerade var flipprarna och att det fanns en del slitage på spelplanen men jag fick ingen kläm om hur mycket slitage det fanns då personen ej verkade vara så insatt i spelet. Det hade varit ute på en fritidsgård och spelats en hel del och sedan stått i varmförråd de senaste 3 åren. Jag sa att jag skulle fundera och lite bilder skulle skickas till mig på spelet så att jag inte skulle bli lurad. Efter några timmar ringde jag igen och sa att jag ville komma och titta på spelet samt att jag var intresserad av att köpa det. Då hade ett bud strax över mitt inkommit men det verkade inte som om personen var intresserad av spelet så vi bestämde att jag hade första tjing då jag hade det högsta budet och var intresserad.


Jag åkte ner med grabben för att titta på spelet, när jag kom dit såg jag att det fanns en del slitage runt inserts och att en del plaster var trasiga. Det jag noterade var att spelet var oborrat och att topglaset var i väldigt bra skick samt att displayer var ljustarka. Sidorna på kabinettet var ej heller mycket repade och allt under spelplanen såg bra ut. Kretskorten var rena och inga brända komponenter - inget läckage från batterier fanns heller.


Nämnas kan att jag var och tittade på ett High Speed i början av 2008 men det var så dåligt så det var i princip ett skrotspel- hade förmodligen stått fuktigt då det var mycket rost på alla delar under spelplanen. Det var helt dött och mycket dammigt på spelplanen. Jag lämnade det spelet hos säljaren då hand begärde alldelses för mycket - spelplanen kunde ha varit intressant att ha idag!


När jag fick hem spelet började jag med att putsa benen med Autsosol som jag alltid gör. Min kompis Thomas hjälpte mig med spelet ner i källaren. Vi fick dela på topboxen och kabinettet då vi hade bittra erfarenheter av att få ner CFTBL. Vi monterade ihop spelet igen och satte i en säkring 2,5 A Slow Blow (Trög) på flipper kortet. Högra flippern fungerade 2-3 ggr innan säkringen gick igen. Jag misstänkte att det var problem med solenoiden för den övre högra flippern då den ej aktiverade EOS switchen vid fullt utslag. Efter demontering av övre flippern såg jag att solenoiden hade smält och förmodligen blivit överhettad därav att säkringen på kortet löser ut. Läste att flipperkortet försörjer (50V) till flipper, kickback och utskjutarna på sidan av spelplanen. Det stämmer att det kan vara den döda flippern som är orsak till att alla dessa enheter ej fungerar på spelet vid test.


Har redan efter 2 dagar i min ägo hunnit köpa insert decals samt center targets plastic till spelet. Det jag är mest bekymrad över är färgsläppet på spelplanen.FAKTA HIGH SPEED 1986


 • Arbetstid: ca 92,5 h
 • Nya plaster: Center target plastic
 • Nya dekaler spinning targets
 • Nya Insert decals (vissa bytta)
 • Alla coil sleeves utbytta
 • Nytt rubber ring kit
 • 31 st #47 lampor ovan spelplan
 • 58 st #47 och 8 st flasher undersidan spelplan
 • Spelplan utbytt
 • Serial Number: 541-183705


 • Average Fun Rating: 8.3/10
 • Manufacturer: Williams Electronics, Incorporated (1985-1999)
 • Model Number: 541
 • Type: Solid State Electronic (SS)
 • MPU: Williams System 11
 • Production run: 17,080 units
 • Theme: Cops and Robbers - Driving
 • Marketing Slogans: "Everything else is left behind!", "Hot Action Pinball!", "Run the light--and get away-at High Speed."
 • First pinball to play a complete song.
 • First Williams pinball machine to use alpha-numeric displays.
 • First use of Auto Percentaging (for replay scores).
 • First Jackpot available only during multiball.
 • First use of broken switch compensation programming.
 • First SS pinball machine with operator report.
 • First use of credit dot (malfunction indicator).
 • Toys: Traffic light on the ramp. Rotating police beacon light on top of the backbox.
 • Players: 4
 • Notable Features: Flippers (3), Pop bumpers (3), Ramp (1), Kick-out hole (1), 3-bank standup targets (5), Rollunder spinners (3), Left outlane kickback, Multiball.
 • Design by: Steve Ritchie
 • Art by: Mark Sprenger, Python Anghelo
 • Music by: Steve Ritchie, Bill Parod
 • Sound by: Larry DeMar, Eugene Jarvis, Bill Parod
 • Software by: Larry DeMar
 • Notes: "High Speed" was the first machine to use automatic replay percentaging. It was also the first to have a multiball jackpot that grew and held-over. High Speed was also the first machine to use Williams' System 11 hardware. Steve Ritchie has said: "It was based on a true story. I was actually chased by the cops at 146 mph in my 1979 Porsche 928." Ritchie credits Larry DeMar with parts of the design, but DeMar isn't credited for design on the playfield, just software.


 • Referens: IPDB


  "Dispatch this is 504 - suspect got away!"

  HEMKOMSTEN


  another new friend

  Min gode vän Thomas lossar kablarna mellan topboxen och kabinettet. Min grabb är riktigt sugen på att få spela på Williams High Speed.


  another new friend

  Williams High Speed förbereds för att bäras in.


  another new friend


  KRETSKORT


  F2 säkringen var borta när jag köpte spelet och när jag provade med en ny så fungerade flippern 2-3 ggr innan säkringen gick igen. Denna säkring sitter på Flipper kortet, Flipper power supply board, i toppboxen.


  another new friend

  Main board, System 11 CPU board - inget läckage från batterier och kortet ser ut att vara i visuellt bra skick.


  another new friend

  Sound board. Backgrundsmusiken fungerar inte på spelet men övriga ljud fungerar.


  another new friend

  Power supply board.


  another new friend

  Ettikett med beskrivning över säkringar för Williams High Speed i toppboxen.


  Ultraljudstvätt   Ultraljudstvätt

  Bilden till höger visar ljud-ROM för bakgrundsljud och i bilden till vänster syns Sound ROM Revision 1.


  another new friend

  ROM chip, är ROM 2 ett prototype ROM (PROTO4)?


  another new friend

  Master Score Display board.  SPELPLANEN


  Ultraljudstvätt   Ultraljudstvätt

  Övre delen av spelplanen. Den röda prisman som ska sitta i trafikljuset hittade jag i kabinettet. Det finns en hel del insert slitage framför center targets.


  another new friend

  Området vid kick out hålet.


  another new friend

  Mittre delen av spelplanen.


  Ultraljudstvätt   Ultraljudstvätt

  Nedre delen av spelplanen. Här finns en hel del slitage runt inserts som jag idag inte vet om jag kommer att klara av att färgförbättra - nya insert dekaler finns, någon form av förbättring kommer jag att göra men vad?, det får tiden utvisa.


  Ultraljudstvätt   Ultraljudstvätt

  Undersidan av spelplanen.  KABINETT


  another new friend

  Framsidan av kabinettet - inga borrhåll efter låsbom.


  another new friend

  Ettiketten visar serie numret för just mitt exemplar av Williams High Speed - 541-183705.


  another new friend

  Sidorna av kabinettet är hyfsat välbehållna.


  another new friend

  Inuti kabinettet.  INITIALA PROBLEM


  another new friend

  Williams High Speed fungerar men den vill inte skjuta ut kulan från utskjutarna, kickers, som finns på höger och vänster sida av mittre spelplan, inte heller kick-back på vänster outlane fungerar samt flipprarna. När jag på undersidan av spelplanen rörde på flipperlänkaget såg jag att den inte öppnade EOS switchen. När jag demonterade flipperenheten upptäckte jag att solenoiden hade smält vilket medför att kolven, plunger, inte kan gå hela vägen emot coil stop och öppna switchen som bryter den höga lindningen. Detta förklarar varför säkring F2 på flipper power kortet gick sönder. Ny coil samt EOS switch är beställd och ska ersättas. Det kommer att bli spännande och se om spelet är helt fungerande efter bytet.


  another new friend

  Här ser vi att länkaget ej kan öppna EOS switchen som bryter högspännings lindningen i solenoiden när flipper är i sitt yttersta läge.


  Ultraljudstvätt   Ultraljudstvätt

  Jag såg även att 2,2 mF kondensatorn som sitter på var EOS switch på flipperenheterna för att minska gnistor var lödd direkt på solenoiden - kanske inte har någon betydelse men den ska vara lödd direkt på EOS switchen vilket bilden till höger visar.


  another new friend

  Sedan har vi fenomenet att lödningar går sönder med tiden på grund av alla vibrationer som uppstår i spelen.  EN NY KOMPIS


  another new friend

  Williams High Speed kommer att göra sig fint bredvid Williams Earthshaker.  Pleasure and Pinball

  Page Last updated: 2008-08-03
  Have You played A Pinball Today?

  Contact me - replace (at) with @