Language |
För att använda mjukvaran som emulerar de olika arkadspelen i kabinettet behövs en dator. Den dator som jag använder till projektet är en HP Pavilion 441.se Desktop PC, det är en mindre modell vilket är bra då den ska placeras inne i kabinettet.
HP Pavilion 441.se Desktop PC specifikationer:
Operativsystem:
Minnet på 256 MB kan verka lite dåligt tilltaget men fungerar utan problem för att köra MAME på datorn.
Datorn (HP Pavilion 441.se Desktop PC) kommer att placeras inne i kabinettet under monitorn. Till vänster i bilden ser vi transformatorn som inte behövs längre så den kommer att plockas ur kabinettet för att ge mer plats för datorn.
Här ser vi att datorn får precis plats inne i kabinettet. För att ge mer utrymme åt datorn kommer den transformator som är till vänster att plockas bort.
För att kunna spela de olika video arkadspel som finns behövs en emulator. En emulator är mjukvara avsett för att återskapa funktionen av annan hårdvara eller mjukvara. De video arkadespel som var monterade i kabinetten bestod av IC kretsar och olika komponenter på ett kretskort, det emulatorn gör är att återskapa dessa video arkadspel i en datormiljö. Den emulator som jag använder är MAME, (the Multiple Arcade Machine Emulator), emulatorn kan emulera flera tusen klassiska video arkadspel från 70-talet och framåt.
Det finns en hel del olika front-end att välja på och det är en smaksak vilken av dem som man föredrar att använda. Jag fastnade för ett front-end som heter MaLa, (v1.74), det är ganska enkelt att installera. Med Mala du kan lätt starta MAME från ett gränssnitt som inte ser ut som windows, det är ett användargränssnitt som låter dig spela de spel du gillar snabbt.
I Mala kan man välja mellan många olika layouter att ha som startbild, jag har valt en som heter "Game Room (MAME) by Sardu" och det ser ut som om man är i ett spelrum.
För att få Marguee, Flyer och Snaps i MaLa får man skapa ett bibliotek för varje kategori och spara bilderna av respektive kategori med samma namn som ZIP-filen (name.zip)
För att få till en arkadkänsla när man startar datorn i kabinettet vill man få Windows att synas så lite som möjligt. Jag har skapat en egen startbild i Paint Shop Pro som visas när operativsystemet startar isället för windows egen startbild, det är en del tricks med att "gömma" windows vid start och man får leta på internet efter instruktioner och ideer.
Video arkad spelen hade sin storhetstid i slutet av 70-talet till mitten av 90-talet och det är många av dessa som man har spelat i sin ungdom.
De stora spelutvecklarna av video arkadspel var bl a Taito, SNK, Atari, Irem, Konami för att nämna några. Titlar som...
Nu är det bara en sak som saknas och det är att spelen sparar high score efter att man har gått ur MaLa och emulatorn. Möjlighten att sätta highscore är en stor del av vad som fick spelare att återkomma till arkadspelen, se vidare high score.
Här är en sammanställning av de spel som jag lyckats starta i MAME, det är väldigt många spel som inte fungerar så det är ett tidsomfattande jobb att testa alla spelen. Det finns ofta 3-4 olika versioner av ROM eller en USA, JAPAN, EUROPA variant av spelet och det är inte alltid de fungerar. Enklast är att skapa en meny i MaLa och lägga till de olika versionerna av ROM och testa vilken version som fungerar eller välja den version som man vill använda sig av. Men de flesta av de största titlarna fungerar så det blir en ganska trevlig samling med nostalgisk upplevelse man får i sitt arkadkabinett.
Mina barn fann snabbt en favorit i Donkey Kong 3 och nya high scores sätts hela tiden...
© FPS. All right reserved. |
Page Last updated:
2013-01-20 |