WMS Grand Prix EM Playfield Refurbishing - Part I

GENOMGÅNG UNDERSIDAN SPELPLAN OCH DESS ENHETER


broken switch

Undersidan av spelplanen.


Ultraljudstvätt   Ultraljudstvätt


Här har jag lyft ur spelplanen och lagt den på två pallbockar med undersidan upp för att lätt kunna demontera alla delar och göra rent.JACKS “TELEFONKONTAKTER”


Rengöring av jacks “telefonkontakter” är en väsentlig del av arbetet med att rengöra ett spel för att få det att fungera felfritt. Stiften i dessa jacks är oftast korrigerade efter 20-30 års tid.


Rengöringen av dessa är viktig för att få en god signalöverföring mellan exempelvis spelplan och relä till räkneverk i toppboxen. Detta för att undvika ström-/spänningsfall vid överföring av signal vilket kan resultera i att en solenoid inte orkar dra en plunger tillräckligt eller snabbt nog vilket gör att spelet blir trögt.


broken switch

Honkontakterna rengörs med en liten tunn rundfil och sedan med tops indränkt i Aceton.


RENGÖRING AV KONTAKTER “JACKS”


broken switch

För att rengöra och putsa stiften på kontakterna används en lätt fuktad bit Svinto utan tvål. Kontakterna doppas i en hink med vatten för att tvätta bort alla oxid rester och smutspartiklar. Efter det så blåser jag kontakten med en hårtork för att få bort allt vatten och sedan får de ligga över natten för att all fukt ska försvinna och bli riktigt torra innan jag kopplar ihop dem igen. Isoleringen på kablar från dessa spel består av tyg och inte plast så de suger åt sig lite fukt.broken switch

På bilden ser vi en jämförelse mellan rengjorda och icke rengjorda stift.


STEPPER UNITSbroken switch

Grand Prix är ett spel som innehåller många "Units" och då bland annat så kallade "Stepper units" som har en "Coil" solenoid som stegar up och en annan "Coil" som stegar ner exempelvis insamlad bonus som erhålls vid förlust av en kula eller när den hamnar i ett hål "kick-out hole". Grand Prix innehåller inte mindre än fem stycken "Units" och på bilden ovan syns en av de två "Stepper units" för bonus, det finns en för höger respektive vänster bonus. Att dessa "Units" är rengjorda och fungerar är viktigt för att spelet ska fungera.


broken switch

Dessa stepper unit kan man manuellt stega up genom att dra in kolven på coil A. Man känner då om det går lätt eller trögt, går det trögt så är det mycket damm och olja som har blivit till en klibbig massa - "gum". Genom att hålla ner platta B och samtidigt trycka ner kolven på coil C så nollställer man enheten och den går till sitt “noll-läge”. Om detta sker trögt och sakta är det läge för rengöring eftersom det då finns mycket olja, fett och damm på de axlar som armarna sitter på. Denna bild visar hur min stepper unit för höger bonus såg ut innan rengöring. Ska försöka beskriva mitt tillvägagångssätt för att få denna enhet I ett mer ursprungligt skick. Efter att ha läst en del litteratur samt studerat Shaggy och Norm på DVD This Old Pinball 2 så var jag mogen att ge mig på ett försök. Det kändes lite "vemodigt" i början att plocka isär enheten och sedan inte veta om man får det att fungera igen. Jobbar man metodiskt och försiktigt så går det. Det absolut viktigaste är att ta mycket bilder före på enheten och under arbetets gång för att veta hur det ska sitta ihop efteråt. Exempelvis hur kontakter var ställda innan man börjar jobbet. TA MYCKET BILDER. Ovärderligt efteråt då man börjar tveka och får hjärnspöken om hur saker skall sittta ihop efter rengöring.


 • Arbetstid: 1,5 – 2 timmar.
 • Rengöringsmedel: Aceton, Mr Muscle.
 • Verktyg: Tops, slippaper 800, Scotch Brite dyna.


 • broken switch

  Se till att enheten befinner sig I reset position "nolläge". Markera var fjädern sitter fäst på kugghjulet med en spritpenna. Lossa fjädern från axeln och räkna hur många varvs förspänning fjädern har. Viktigt är att inte tappa den innan man har fastställt hur många varv. Gör en minnesanteckning. Som regel 3-4 varv brukar var normalt. Då ska enheten arbeta som bäst vid nollställning. Börja med att ta bort fjäder E,F,G. Lossa en skruv på kontakt paketet - switchen. Den andra skruven lossar jag bara lite grann så att jag kan vrida hela kontakt paketet utåt i bild så att armen går att dra av axeln. Dra åt skruven så att kontakt paketet sitter fast utan att röra sig.


  broken switch

  Sedan lossar jag fjäderna och tar bort länkarmarna.


  broken switch

  Här är fjädrar och armar borttagna.


  broken switch

  Här har jag lossat kontakt paketet och vridit den utåt i bilden för att kunna ta bort "Step up" armen från dess axel.


  broken switch

  Nu kan jag ta bort solenioden som stegar upp enheten.


  Ultraljudstvätt   Ultraljudstvätt


  Sedan rengöring med tops och scotch brite indränkt i Aceton.


  broken switch

  En bild när jag jobbar med enheten.


  Ultraljudstvätt   Ultraljudstvätt


  På kolven "Drive plunger" kan det i bakkant bildas ett skägg som man behöver fila bort. Skägget uppstår efter att den har slagit emot stoppet "Coil stop". Det brukar gå bra att fila bort skägget men ibland behöver man byta kolven mot en ny. Skägget påverkar kolvens rörelse i solenoiden.


  broken switch

  Ultraljudstvätt   Ultraljudstvätt


  Slipning av nitar på bakelit disk och armar. Detta för att säkra god kontakt mellan kontaktnitar och armarna "Finger wipers".  broken switch

  Enheten återmonterad och rengjord - nu när man stegar upp och nollställer den manuellt arbetar den snabbt och inte segt som innan rengöring. Var noga med att kontaktpaketet placeras på rätt sida av den vita pinnen som sitter på "Ratchet". Justera alla kontakter med ett spel på ca 1-2 mm i öppet läge.


  EOS SWITCH FLIPPER  broken switch

  EOS - End of stroke kontakten till vänster flipper var helt ihop smält och hade gått av vilket ses på bilden. Det blev till att byta kontakt för både höger/vänster flipper för att säkra full funktionalitet. EOS kontakten bryter spänningen som ligger på den högvarviga lindningen på solenoiden när man håller inne flipperknappen en längre tid. Fungerar inte detta så finns risk att man bränner spolen i solenoiden. EOS switchens kontakter kan behöva justeras så att när den är öppen ska det finnas ett spel mellan kontakterna på ca 1.6 mm (0.062 inch).


  RENGÖRING AV KONTAKTER  broken switch

  Jag brukar börja med att tvätta med en tops indränkt i aceton på utsidan av bladen. Sedan drar jag av lite bomull från topsen så att det går att komma mellan switchbladen och tvätta på och runt bladets kontaktpunkt. Topsen blir ungefär som ett kreditkort fast med lite bomull kvar som tar med aceton mellan kontaktpunkterna och bladen.


  Där det ej går att komma emellan med tops så använder jag läskpapper som jag klippt i 10 mm breda remsor vilka jag dubbelviker och dränker in med aceton. Fungerar över förväntan bra att få rent med dessa och känns överlägsna kreditkorts tricket.


  Om det är nödvändigt filar jag kontaktpunkterna. Om kontaktpunktens yta är svart och belagda med sot som ej går bort med aceton använder jag en fil av typ Flexstone - kan liknas vid sandfilar - de nagelfilar som säljs på Apoteket fungerar bra om man inte kan tillgå Flexstone filar. Fila ej för mycket utan lagom så att det blir en blank och ren yta. Försök att fila rakt mellan bladen då dessa trycks ihop. Annars blir det snett och kontaktpunkterna får ej den rundade form som behövs för att switchen ska jobba som den ska.


  COIN UNIT - VARFÖR?  Ultraljudstvätt   Ultraljudstvätt

  Enheten som är inblandad när man stoppar i kronor i spelet för att erhålla krediter var spärrad med en ståltråd. Jag förstod först inte varför och har efteråt inte heller förstått varför. Det kan ha varit på grund av att kontaktpaketet låg på fel sida om den vita pinnen som sitter på "Ratchet" kugghjulet. Eller en variant att ställa spelet på free play???.


  broken switch

  Alla delar nedplockade från enheten "Coin unit" på bottenplattan i kabinettet och den är nu rengjord.


  broken switch

  Vi ser andra sidan på enheten "Coin unit" som består av en PCB med kontaktspår som behöver rengöras för att armarna "wiper fingers" ska ge bra kontakt.


  broken switch

  Rengöring av enhetens ingående delar.


  Ultraljudstvätt   Ultraljudstvätt

  Coin unit efter rengöring och återuppbyggnad - nu fungerar den perfekt.


  DROPTARGET  broken switch

  Bilden visar drop target enheten och dess kontakter - switchar.  KICKER


  broken switch

  Bilden visar en av de tre kick-out enheterna som finns på spelet. Detta är den vänstra enheten som ger signal till vänster bonus enhet att stega ner insamlad bonus då kulan aktiverar kontakten som syns i bild.


  broken switch

  Här har jag tagit bort kontakten och skruvat bort "Eject plastic shield" vilken syns i bilden nedan.


  broken switch

  "Eject plastic shield" var sprucken så jag rengjorde och limmade den med superlim.  ROLL-OVER


  broken switch

  Kontakterna "switch" på undersidan av spelplanen med roll over wire assembly för inlane och outlane.


  SPINNER-UNIT  Ultraljudstvätt   Ultraljudstvätt

  Spinner unit består av två stycken PCB en på var sida med kontaktspår och på utsidan roterar switch blades runt på kontaktspåren via en mekanism i dess mitt bestående av en axel med kuggar. Här ser vi rengöring av vänster och höger spinner unit.  RELAYS  Ultraljudstvätt   Ultraljudstvätt

  På undersidan av spelplan sitter det en bank med relän, för att underlätta rengöring av relänas kontakblad har jag skruvat bort hela reläbanken. Samtidigt verifierar jag att alla kontakblad är Normaly Open eller Normaly closed enligt manualen.  Pleasure and Pinball

  Page Last updated: 2008-05-01
  Have You played A Pinball Today?

  Contact me - replace (at) with @