WMS Grand Prix EM Playfield Refurbishing - Part II

GENOMGÅNG ÖVERSIDAN AV SPELPLANUltraljudstvätt   Ultraljudstvätt

Nu är de röda plastposterna på plats och nya gummin efter att jag har rengjort spelplan och tvättat alla delar. Vi ser hur rent och fint det är efter att ha rengjort spelplanen med först Novus 2 och sedan med Möbelpolish MP52 och slutligen vaxat med Carnuba vax, en speciell vax som inte innehåller något vatten. Det får absolut inte finnas någor vatten i de medel som används för att rengöra spelplanen då vatten kan gå ner i trät och skapa sprickor i spelplanen eller få färgen att börja släppa. Jag använder den gula sidan av svampen för att få ut medierna på spelplanen och på dolda ytor exempelvis under plaster använder jag den gula sidan som har lite Scotch brite kvar vilket ger en grövre yta för att få bort smuts som sitter hårdare fast i ytan på spelplanen.


broken switch

Här ser vi hela högra övre delen av spelplanen innan plaster ska på plats.


broken switch

Bilden visar hur spelplan såg ut innan rengöring. Notera hur sprucket och smutsigt gummit är runt "Slingshot".


broken switch

Här är några röda "Plastic post" borttagna och gummiringen.


Ultraljudstvätt   Ultraljudstvätt

Den vänstra sidan av övre spelplanen innan rengöring. Notera slitaget i mitten av övre delen av spelplanen - färgen är borta ned till trät.


broken switch

Vänster sida av övre spelplanen rengjord och återmonterad - nu är det bara plasterna som ska på plats.


broken switch

En av de fyra "Drop targets" - den här är hel och har lite vit färg som börjat lossna men vad ska man begära av ett spel som är över trettio år gammalt.


Ultraljudstvätt   Ultraljudstvätt

I mitten av spelplanen finns de två lägre "Drop targets" "C" och "D" - dessa var sönderskjutna på mitt spel och det tog mig nästan ett år att hitta två ersättnings targets den röda plattan med de vita ringarna. Efter mycket letande på olika ställen på internet samt en annons på Mr. Pinball Classified utan framgång så hittade jag en dag en auktion på E-bay där en drop target unit var till salu från ett Grand Prix. Jag la ett bud som jag trodde skulle räcka men blev överbjuden i sista stund. Jag var verkligen i behov av nya drop targets och kände att jag hade missat chansen att få tag i en av de två som var trasiga. Men kort efter hade samma säljare ute en ny auktion på en drop target och jag la ett bud på denna och vann den för det start pris som var begärt (20-30 USD) så den blev billigare än den första som jag missade. Jag skickade ett mail till säljaren och tackade för möjlighten att köpa drop target och passade samtidigt på att fråga om han hade fler till salu då jag misstänkte att han sålde ut ett Grand Prix i lösa delar. Säljaren svarade med att erbjuda mig en extra drop target unit utan extra kostnad. Efter drygt ett år av letande hade jag nu två hela drop targets i min ägo. Oj, vad lycklig jag var nu.


Ultraljudstvätt   Ultraljudstvätt

Här är området rengjort och återmonterat - plasten på plats men vid denna tidpunkt hade jag inte hittat utbytes targets.


broken switch

De medel som jag använder på spelplanen är i ungefärlig ordning,

 • Novus 2
 • Mr Muscle på en svamp eller på tops vid hårt smutsade ytor - spruta aldrig detta medel direkt på spelplan med risk att den tränger ner i sprickor vilket bör undvikas.
 • MP52 Möbelpolish för att få till en slutlig ren yta innan vaxning.
 • Carnuba vax - 3 lager - syns ej i bild.


 • Ultraljudstvätt   Ultraljudstvätt

  Höger sida med "Kick-out hole". Vi ser i den högra bilden slitage runt hålet vilket jag inte har bättrat men kommer nog att göra det längre fram då det har blivit lyckat på mina andra projekt. Det finns även slitage ner till träet på ytan där flipperkulan träffar spelplanen efter sin luftfärd från hålet - texten "ADVANCE LEFT BONUS" har skador som jag ska försöka bättra vid tillfälle.


  Ultraljudstvätt   Ultraljudstvätt

  Under plasten hittar vi mycket smuts - tom en tejpbit. Bara att ge sig på med rengöringsmedlen.


  Ultraljudstvätt   Ultraljudstvätt

  Här ser vi ytan under plasten utan poster - för att rengöra på trånga ställen och där smutsen sitter hårt använder jag en tops doppad i något av rengöringsmedlen.


  broken switch

  Glöm inte att rengöra "Switchar" kontakter som sticker upp på spelplanen - tops doppad i Aceton tar bort det mesta av smutsen, men om den är svårt korriderad slipa lätt med en sandfil "Flexstone". Dessa kontakter är av silver och kan slipas försiktigt till skillnad från de elektroniska spelen vars kontakter är guldplätterade - får under inga omständigheter slipas då dess yta förstörs.


  broken switch

  Området rengjort och poster på plats innan plast sätts dit.


  broken switch

  Alla lampor på spelplanen oavsett om de fungerar eller inte byts från #44 till #47 då dessa drar mindre ström och utvecklar inte lika mycket värme. För att komma åt och ta loss en lampa på ställen där man inte kommer åt med fingrarna använder jag en bit tryckluftsslang som jag trär över lampan. Sedan trycker jag ner och vrider så att dess bajonettfattning släpper och sedan är det bara att dra upp lampan ur hålet i spelplanen. Har även provat med att använda ett använt gummi från utskjutaren "Shooter tip rubber". Fungerar men inte lika bra som min slang enligt bilden ovan.


  broken switch

  Plasten, genomskinlig i bilden, är trasig och skulle behövas repareras men har inte gett mig på detta ännu - den är säkert omöjlig att hitta begagnad.


  Ultraljudstvätt   Ultraljudstvätt

  Så här fint blir det när nya gummiringar är på plats.


  Ultraljudstvätt   Ultraljudstvätt

  på vänster sida av spelplanen har texten "ADVANCE LEFT BONUS" klarat sig från slitage.


  broken switch

  Efter rengöring. Den svarta ringen runt "Inserts" var sliten och släppte igenom ljus från lamporna under spelplanen när de tänds. Jag gjorde ett försök att bättra dessa med en svart tuschpenna "Saphire" och resultatet blev bra fast sedan när jag spelar drar flipperkulan med sig svart tusch trots att den är vattenfast vilket resulterar i att de nya vita gummiringarna blir mycket svarta efter en tids spelande. Ska Gummiringarna går att rengöra med OP100 - ett speciellt rengöringsmedel framtaget för flipperspel. Jag ska kanske i framtiden försöka bättra med någon oljebaserad färg som inte släpper från ytan, kan bli svårt utan att få penseldrag i färgen.


  broken switch

  Bilden visar det klassika flippersotet som bildas på spelplanen efter år av spelande och ingen rengöring. Det sitter ordentligt fast i spelplanen.


  broken switch

  Vilka gummiringar vill du ha på ditt spel?.


  broken switch

  Här ser vi slutfasen av återuppbyggnaden av spelplanen med hela och rena gummiringar samt alla delar tvättade.


  Ultraljudstvätt   Ultraljudstvätt

  Sedan återstod det att sätta i flipperglaset över spelplanen och det behövde tvättas två gånger på var sida då det var mycket smutsigt. Jag tvättar av glaset först med Mr Muscle köksrengöring och sedan med fönsterputs. Där det var svårt att få bort smutsen använder jag en isskarpa i plast.  DET FÄRDIGA RESULTATET  broken switch

  Hela spelplanen efter genomgång och rengöring och några närbilder nedan.


  Ultraljudstvätt   Ultraljudstvätt


  Pleasure and Pinball

  Page Last updated: 2008-05-01
  Have You played A Pinball Today?

  Contact me - replace (at) with @