Flugfiske i Holma Havsöringspremiär 2014!

Flugfiske i Holma 2014 - Havsöring
Tre glada sportfiskare (Fredrik, Martin och Thomas) var framme i Holma tisdagen den 1 April vid åttatiden på morgonen. Temperaturen i luften var kring noll (+1 C). Det är en lätt pålandsvind, sydväst 3-5 m/s, det är bra då havsöringen blir mindre skygg samt att det driver födan in i viken vilket är bra för fisket.
Nu är vi sugna på fiske efter att ha gjort oss i ordning, all utrustningen är påklädd och flugspöt är riggat med en streamer fluga av rätt färg och storlek, återstår bara att vada ut i lerviken för första fiskepasset.
Det var redan några flugfiskare på plats när vi kom fram men som tur var åkte de vidare för att prova ett nytt fiskeställe. Skönt att ha hela lerviken för oss själva och fiska i lugn och ro utan störande moment från andra flugfiskare. Vi fick information om att deras fiske inte hade resulterat i någon fångst av havsöring under morgonen. Jag passar på och tar en "selfie" i det fina vädret!
Vid sidan av "ön" i bilden var det förmodligen en stor havsöring som högg tag i flugan för när jag gör mothugg förlorar jag all kontakt med fisken, flugan är borta från tafsen, tre till fyra riktiga nafs i linan tyder på att det kan ha varit en riktig stor havsöring. Anledningen till tappad fluga är förmodligen att jag har gjort en för dålig knut. Här ser vi hur viktigt det är att ha sin utrustning i ordning för chans till stor fisk.
I havet på utsidan av "ön" kan stor havsöring röra sig in mot grundare vatten för födosök, här består botten av lera, sand, sten och musselbankar, så kallad "leopardbotten".
Jag flugfiskar av området på utsidan av "ön" utan att få kontakt med någon havsöring. Det är några timmars flugfiske utan ett tecken på liv i havet.
Jag återgår till att flugfiska i lerviken och efter en stund händer det. Jag låter flugan sjunka 10-15 sekunder innan jag hämtar hem linan och vid inhämtning görs det med långa pauser mellan varje inhämtning. Plötsligt har en havsöring tagit flugan och jag bjuds på en härlig kamp, det märks att havsöringen är större än de jag har fångat tidigare idag (under 45 cm). Det blev en bra kamp och en stunds drillande innan jag lyckas ta fram håven och landa havsöringen. I bilden syns havsöringen precis efter att jag har landat den.
Så här glad blir man efter att ha landat en havsöring på 58 cm, 1.6 kg. Vilket jag tror är mitt PB - Personbästa.
Jag och Thomas tar en stunds vila och passar på att äta lite lunch, Martin är kvar i lerviken och försöker lura någon havsöring till hugg.
Efter lunch börjar vinden avta allt mer och på eftermiddagen blev det i princip helt vindstilla, temperaturen kröp upp till +6 C mitt på dagen, flugfisket går trögt med några ströhugg, fyra havsöringar under 45 cm som återsätts. Konstigt nog lyckas vi fånga sandskedda alla tre, det händer ibland att man får det på våtfluga om man fiskar för nära botten.
Här ser vi Thomas i action på utsidan av ön.
Bilden visar Holma småbåtsmarina, tagen ungefär mitt i "lerviken".


Miljöbilder


 


 

Kvällsfiske

Känslan att drilla en havsöring
Efter sextiden på eftermiddagen börjar en lätt bris dra in över lerviken och det blir pålandsvind igen. Det resulterar i att jag får en till chans att drilla en större havsöring.


Det är alltid lika spännande när en större fisk tar flugan och mothugget sitter distinkt med rätt tajming, nu strömmar endorfinerna till i kroppen. Upplevelsen blir jag och havsöringen, inget får gå fel nu, rätt sträckning på linan och beroende på styrkan hos havsöringen hur mycket lina vågar jag hämta hem? Hur länge ska havsöringen drillas med risk för utmattning eller att den lyckas ta sig loss från kroken? Allt är en bedömning i den härliga upplevelsen mellan mig och havsöringen.


Här är dagens lyckligaste sportfiskare med två fina havsöringar på Havsöringspremiären 2014.

PB

Person Bästa
Det var en fin havsöring på 58 cm, 1.6 Kg som jag lyckades fånga under dagen.
Havsöringen fångades på en streamer som syns på bilden.
Jag hade flyt på dagens Havsöringspremiär med två godkända havsöringar, 58 cm, 1.6 Kg och 51 cm, 1.1 Kg. Alla tre fick havsöring idag, men fiskekollegorna hade tyvärr ingen som var över minimum måttet på 45 cm.Pleasure and Pinball

Page Last updated:2014-05-04
Have You played A Pinball Today?

Contact me - replace (at) with @